Als je in Nederland over straat loopt kan je er niet omheen of je ziet al de iepen staan. Al eeuwenlang zorgt deze boom voor leefbare dorpen en steden. Er zijn vele verschillende soorten iep. De boom is sterk en kan goed overleven. Hij is namelijk niet gevoelig voor de zoute of vervuilde lucht. Daarnaast heeft hij een mooie vorm en kan hij leven in vele grondsoorten. Dat maakt het perfect geschikt voor het leven in dorpen en steden. Toch is de iepziekte nog altijd de meest verwoestende ziekte bij bomen.

Oorzaken en kenmerken iepziekte

Iepziekte is een schimmelinfectie. Deze wordt veroorzaakt door de kever. Het begint in de kroon en verspreidt zich vanaf daar in de kroon. Door het wortelcontact kan de geïnfecteerde iep, zelfs na verwijdering, de andere iepen om hem heen infecteren.

Je herkent een besmette iep aan gele of verdorde blaadjes aan de uiteinde van de takken. Later zie je dat de hele takken en uiteindelijk de hele kroon uitdroogt en verdort. Als je een tak van een besmette iep over dwars doorsnijdt zie je houtvaten met donkerbruine tot zwarte structuren. Je ziet stippels en een gedeeltelijk donkere ring.

Iepziekte gegarandeerd voorkomen met DutchTrig®

Het is bewezen dat iepziekte voorkomen zijn. Je kan ze preventief injecteren met DutchTrig®. DutchTrig® is biologisch en organisch. Het werkt snel en efficiënt omdat het wordt gebaseerd op het natuurlijk afweersysteem van de boom. Het wordt geïnjecteerd in de actieve jaarring, waardoor de gehele iep beschermd is tijdens het hele groeiseizoen.

DutchTrig® wordt al jarenlang internationaal gebruikt en het succespercentage ligt zeer hoog. 99% van alle iepen die waren geïnjecteerd zijn in Nederland gezond gebleven.

Ja ik wil DutchTrig®

De injecties kunnen het beste worden gedaan door getrainde boomverzorgers. Bij BTL Bomendienst werken gespecialiseerde boomverzorgers die deze jaarlijkse klus goed kunnen uitvoeren. Zo kunnen de iepen preventief worden beschermd en kun je nog jarenlang genieten van deze prachtige boom.